zodijak

Vjerujem da su mnogi među vama puno puta čuli za izraz zodijak. U cijeloj zapadnoj civilizaciji ovaj se izraz prvenstveno povezuje s astrologijom. To je zato jer zodijak predstavlja samu bazu astrologije. Radi se o koordinatnom sustavu na temelju kojega astrolog zna gdje se koja planeta nalazi u datom momentu i na koji način vrši utjecaj na čovjeka i uopće Zemlju. Ili još preciznije; zodijak je dio neba koji se proteže 8 stupnjeva sjeverno ili južno od ekliptike (putanja kojom se Sunce kreće). Zodijak je podjeljen na 12 zviježđa ili konstelacija što odgovara 12 mjeseci u godini. Svakom zviježđu pripada po 30 stupnjeva što odgovara broju dana u mjesecu. Zviježđa su svojom veličinom jednaka unutar zodijaka iako realno ona to nisu.

Zodijak: Krug sačinjen od životinja

Sam izraz zodijak označava životinjski krug ili krug sačinjen od životinja (Ovan, Ribe, Lav, Bik itd.). Zašto su zviježđa nazvana baš po ovim životinjama, druga je stvar. No, u suštini, iza svakog imena se krije mitološka priča. U praksi se koriste dvije vrste zodijaka, tropski i sideralni. U sideralnom zodijaku planeti su prikazani realnim pozicijama na nebu. U tropskom nisu. Primjerice, u trenutku nastajanja ovog teksta Sunce, kao i svake godine u ovo vrijeme, prolazi sazviježđem Vage. To je njegova stvarna pozicija i to pokazuje sideralni zodijak. U tropskom zodijaku, pak, to isto Sunce se nalazi u susjednom znaku (zviježđu) od Vage, Škorpionu. Ovo je malo zbunjujuće. Razlika postoji zato što se tropski zodijak, koji je nastao poslije sideralnoga, bazira na godišnjim dobima. Drugim riječima, razlika između ova dva zodijaka je nastala zbog precesije ekvinocija. Neću vas više zamarati tehnikalijama. Najvažnije je istaknuti da tropski zodijak koristi velika većina astrologa u svijetu izuzev Indijaca odnosno poštovatelja đotiša. Iako je sideralni zodijak “realniji”, tropski svejedno normalno funkcionira.

Zodijak i njegovi znakovi

U tropskom zodijaku, koji se bazira na godišnjim dobima pri čemu se za početak godine (zodijaka) u ovom momentu uzima nulti stupanj Ovna, postoji 12 znakova. To su Ovan, Bik, Blizanci, Rak, Lav, Djevica, Vaga, Škorpion, Strijelac, Jarac, Vodenjak i Ribe. Kao što primjećujete većina znakova je nazvana po životinjama. Blizanci, Vodenjak, Vaga i Djevica spadaju u skupinu tzv. ljudskih znakova.

Zodijak i njegovi stupnjevi

Svaki pojedini znak se dijeli na 30 stupnjeva što, inače, odgovara broju dana u mjesecu. Dakle, zodijak se sastoji od 360 stupnjeva. Stupnjevi su važni prilikom tumačenja horoskopa. Posebno su važni unutar natalne astrologije. Svaki stupanj ima svoje značenje. Tijekom duge tradicije koju astrologija ima, pojavilo se više autora pri čemu je svaki dao svoje mišljenje o značenju stupnjeva. Da nabrojim neke; Marc Edmund Jones, Charubel, Sepharial itd. Jedan od njih je tvrdio da je do značenja došao putem snova. Kako bilo, tumačenja većine autora su slična. Stupnjeve zodijaka se dijeli na nekoliko skupina; magleni, muški, ženski, plodni itd. Potrebno je biti oprezan prilikom korištenja stupnjeva. Primjerice, ako se Mars nalazi na stupnju ratnika to ne znači da će osoba u jednom momentu sasjeći sve oko sebe. To može značiti da osobu zanima sport s obzirom da Mars vlada sportašima kao i natjecateljskim duhom. Također, osoba može raditi kao vojnik. Neki stupnjevi su važniji od drugih. Svi prvi stupnjevi kardinalnih znakova su važni (1° Ovna, Raka, Vage ili Jarca). Ako se planet nađe na ovoj točki sve što predstavlja bit će jako vidljivo u životu osobe, bilo to dobro ili loše.

         
Ocjena: 4.6 / 5 (445 ocjena)