Jedan od najrasprostranjenijih izraza koji se odnosi na ljude koji se bave tarotom je gledanje u karte. Ovo ne treba čuditi s obzirom na činjenicu da tarot karte postoje pet stoljeća i u samom početku malo je bilo onih koji su koristili riječ tarot. Umjesto toga tumača tarota se nazivalo gatarom, prorokom, u malo mračnijim razdobljima vješticom i na kraju onim koji gleda u karte. Tehnički, ovo je točan izraz. Međutim, u novije vrijeme počeo je imati negativnu pa i podrugljivu konotaciju. Kada se kaže, onaj koji gleda u karte ili bavi se gledanjem u karte, ne ostavlja se mjesta ozbiljnosti. Drugačiju konotaciju ima izraz tumač tarota ili tarot majstor. Ispada da onaj koji gleda u karte gleda i u grah ili u šibice ili kokošje kosti. To, međutim, nipošto nije isto. Za gledanje u karte ipak je neophodno određeno znanje.

Gledanje u karte i tarot

Među ljubiteljima tarota postoji jedna nježna, gotovo nevidljiva podjela. Naime, jedan dio tumača tarota ne naziva sve karte tarot kartama. Za njih postoje klasične tarot karte i samo karte. U svakom slučaju tarot karte služe pa proricanje sudbine. Zato sebe ne nazivaju tarot majstorima ili tumačima tarota već onima koji gledaju u karte. Radi se o suptilnoj razlici. Istina je da većina karata koje postoje na tržištu spadaju u skupinu klasičnih tarot špilova. Dio karata, pak, posjeduju drugačiju funkciju. Primjerice, Rider – Waiteov tarot je klasičan tarot špil. Lenormand karte ne spadaju u ovu skupinu. To je zato jer su “obične” karte drugačije organizirane i imaju drugačiju namjenu u odnosu na klasične tarot špilove. Lenormand karte sačinjava duplo manji broj karata. Lenormand ne poznaje velike i male arkane. Drugačije su tehnike otvaranja, itd. Dakle, razlike postoje iako, ponavljam, nikada ljudi koji se bave tarotom nisu pravili razliku. Većina onih koji gledaju u karte neće se naljutiti ako ih se nazove tumačima tarota ili tarot majstorima ili nekim trećim nazivom. U svakom slučaju, gledanje u karte je jedan jako opći pojam koji se odnosi na sve tumače tarota iako, ako ćemo istini za volju, to nije isto. Uz Lenormand karte, tu su sudbinske karte, anđeoske karte, karte za meditaciju itd. Neiskusnom oku karte su karte, sve je to tarot. Ali nije tako. Gledanje u karte nije isto što i gledanje u tarot. Tarot ima svoj smisao, svoje simbole, unutarnji raspored, svoj jezik. Da bi ga se znalo kvalitetno tumačiti potrebno je sve to znati. Ista stvar vrijedi i za gledanje u karte. Ako netko zna koristiti Rider – Waiteov tarot ne znači da zna koristiti sudbinske karte i obrnuto.

Gledanje u karte kao izvor dodatnih informacija

Općenito uzevši, gledanje u karte znatnom broju ezo savjetnika služi kao dodatni izvor informacija. Primjerice, naša poznata vidovnjakinja Iris u radu koristi karte. Ne klasičan tarot već karte. Prema njenim riječima, karte joj pomažu najviše u situacijama koje su zamršene ili ako sama ne vidi jasno odgovor na postavljeno pitanje. Karte joj služe kao svojevrsni vodič.

Gledanje u karte kao izvor moći

Gledanje u karte može čovjeka zabaviti, ali ga jednako tako može odvesti u jedan drugi svijet. U tom drugom svijetu on može sebe gledati iz drugačijeg kuta i vidjeti sve ono što mu inače promiče oku ili sve ono za što misli da nije važno, a zapravo jest i obrnuto. To je moć kako tarota tako i drugih karata. Kako ih god nazvali i kako im god prišli, njihova moć je neupitna.

         
Ocjena: 4.5 / 5 (291 ocjena)